Obnovené centrum poškodzujú vandali, radnica sprísňuje kontrolu

24.10.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 25. septembra (TASR) - Po vyše mesiaci od otvorenia zmodernizovaného námestia v centre Vranova nad Topľou eviduje magistrát v tejto lokalite viacero prípadov poškodzovania mestského majetku, ako aj krádeží prvkov drobnej architektúry či vysadenej zelene. Radnica vyzýva miestnych obyvateľov pod hrozbou pokuty zo strany mestskej polície na zodpovednosť a pripomína, že centrálna mestská zóna je pod neustálym drobnohľadom kamerového systému.
\"Strácajú sa nám rastliny, došlo k poškodeniu zelene, vysadených stromčekov, dokonca ku krádežiam dekoračných kameňov v centre mesta,\" vyjadril svoju nespokojnosť primátor Ján Ragan. Ako dodal, k poškodzovaniu majetku mesta dochádza aj tým, že sa po dlažbe novovybudovaného pódia preháňa mládež na skateboardoch či korčuliach. \"Toto nie je cvičisko alebo ihrisko, radšej by som mladých chcel orientovať do inej časti mesta,\" poznamenal s tým, že jednu z alternatív pre voľnočasové aktivity tohto druhu ponúka areál skateparku na sídlisku Juh.
\"Vydal som pokyn, aby polícia prísne sankcionovala priestupky a taktiež aby sa kamerový systém zameriaval vyložene na to, aby už pri náznakoch vandalizmu bola do centra mesta vyslaná policajná hliadka,\" podotkol Ragan. Zároveň chce pripomenúť verejnosti, že kamery monitorujú pohyb osôb v centrálnej mestskej zóne 24 hodín denne.
Podľa slov hovorkyne magistrátu Evy Mitaľovej prešetrovala mestská polícia za viac ako mesiac od otvorenia zmodernizovaného centra mesta v tejto lokalite 27 priestupkov, z toho 19 vyriešila dohovorom a v ôsmich prípadoch udelila previnilcom blokovú pokutu.
Ako dodala, za poškodenie mestského majetku hrozí vinníkovi sankcia do výšky 33 eur. \"Táto horná hranica sa u mladistvých znižuje na polovicu,\" objasnila s tým že v obidvoch prípadoch môžu pokuty narastať, a to za predpokladu, že nie sú zaplatené na mieste a prerokovaním veci sa následne zaoberá príslušný orgán v správnom konaní. \"V prípade, že vzniknutá škoda na mestskom majetku presiahne sumu 266 eur, ide o trestný čin,\" zdôraznila hovorkyňa radnice.
Mesto Vranov nad Topľou ukončilo II. etapu rekonštrukcie centrálnej mestskej zóny, ktorá trvala viac ako jeden rok, 9. septembra 2011. Na realizáciu stavby získala samospráva 1.600.000 eur zo zdrojov Európskej únie, ďalších 800.000 eur vyčlenila zo svojho rozpočtu.
 

Vyberte región